Főoldal
Magunkról
Filiák
Közösségeink
Állandó programok
Plébánosaink, káplánjaink
Galéria
Környezetvédelem
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEINK
Ajánlott oldalak
Vendégkönyv
Miserend

Környezetvédelem

KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKVŐJÉÉRT

A falvak környezetvédelmi terve olyan szemléletet hoz vissza, ami az öregeknek és az ő öregjeiknek vérében volt. Volt idő, amikor a gazda, a paraszt, az egyszerű lakó is magáénak érezte környezetét, és úgy óvta, védte, mint saját vagyonát, egészségét.

A mai embernek ezt ismét meg kell tanulni.

Mielőtt rátérnénk a mit és hogyan tegyünk kérdésre, tisztázni kell, hogy miért is tesszük:

· mivel ahogy életünkkel sem rendelkezhetünk tetszésünk szerint, a Fö1d a Teremtőé, mi csak használatra kaptuk,

· azért, hogy fiaink-lányaink legalább annyi hasznot és örömöt vehessenek ki belőle, mint mi,

· azért, hogy példát mutassunk elsősorban a következő generációnak

Mit tegyünk:

· Minél inkább helyben tudjuk tartani energiánkat, időnket, munkánkat, pénzünket, annál kevesebbet fordítunk belőle más, számunkra érdektelen, felesleges, ismeretlen, ellenőrizhetetlen célok fenntartására

· Ha hazai árut veszünk, tudjuk, hogy országunk GDP-je nő tőle. Ugyanez igaz szűkebb közösségünkre is, csak ott nem GDP-ben, hanem munkában, pénzben, időben, környezetünk színvonalának emelkedésében válik valóvá

· A vásárlás maga is környezetszennyezés forrása: az áru előállítása egyes távoli országokban a legolcsóbb környezetszennyező technológiával történik, az áru ideszállítása a levegőt, vagy a vizelet szennyezi, az olcsó műanyag csomagolóanyag évtizedekig nem bomlik le a talajban, az üzletbe és vissza busszal, kocsival csak levegőszennyezés és ennek megfizetése árán juthatunk, stb. stb. Mindezen pazarlás és a szennyezése nagy része elkerülhető, ha helyben adunk-veszünk, termelünk-­hasznosítunk, stb.

· Ne kérjünk csomagolást a boltban, vigyünk magunkkal szatyrot, dobozt, stb.

· Mennyivel jobb ízű a házi (a tej, a tojás, a méz, stb.) annál, mint amit a szupermarket polcáról veszünk le. Nem véletlenül. Ha helyben fogyasztunk nincs szükség tartósítószerekre, ismeretlen színezőanyagokra, hogy jobban észrevegyék őket! Ha nincs helyben inkább menjünk a szomszéd faluba érte, mint a városi nagyboltba !

Gazdálkodjunk feleslegeinkkel: széna, szalma, tojás, kiscica, tyúk, fa, föld, trágya, stb. stb. mindaz, amit piacra vinnénk, amiért az egyik elutazik a városba, abból nekünk viszont a szükségleteinknél több van. Hirdessük meg helyben feleslegeinket

o a falu közepén hirdetőtáblán és

o internetentesítsünk webhelyet, ne csak a fiatalok randizzanak, hanem az idősebbek is! Tegyük itt közzé feleslegeinket! A mér a fiatalok segitségével majd minden családban mindenki hozzá tud férni ehhez!

· Soha ne kerüljön kukába kulturális érték, múltunk emléke! Népviselet, fotó, kivágott újságcikk, faragvány, vagy pipa előbb kerüljön a hirdetőtáblára! Ami így elvész többé soha nem kerül vissza!

· Ne vesszenek el mesék, nóták, viccek, játékok, stb. évenként egyszer mondjuk, énekeljük el őket másoknak, mások előtt! Ez mind a helytörténet része!

· Vigyázzunk parkjainkra, a természetre! Ne járjuk le kocsival, squaddal a füvet, a gyepet!

· Ne szemeteljünk! Az esetenkénti falutakarítás nagyon jó, de sokkal hasznosabb, ha gyermekeinket eleve megtanítjuk arra, hogy ne szemeteljenek!

 

 

 

Hozzáadás dátuma: 2009.12.16. 20:52
Utolsó módosítás dátuma: 2009.12.31. 14:48

A honlap szerkesztőjének emailcíme:marcsibeko@citromail.hu


A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu